Anyaként, apaként zsúfoltak lehetnek a hétköznapjaink. Sokszor zsonglőrködnünk kell ahhoz, hogy bármennyi kis énidőhöz juthassunk. Így a meditáció gyakorlására zavartalan időt szakítani nem is olyan könnyű…

Az ülő meditáció gyakorlása akkor lesz igazán hatékony, ha a kezdetekben rendszeresen napi 15 percet szánunk rá. Későbbiekben növelhetjük napi fél órára is (2×15 perc) a meditációnkat. Nagyobb gyerekek mellett a rendszeres gyakorlás megvalósítása lehet sokkal könnyebb, de ez persze nagyon az egyéni élethelyzeteken múlik.

A jó hír az, hogy vannak más módszerek is, melyekkel meditatív állapotba kerülhetsz. Bevezetetheted meditációt az életedbe, mindennapjaidba és élvezheted annak áldásos hatásait. Megosztunk most veled néhány olyan lehetőséget, amit hétköznapi tevékenységek közben is be tudsz építeni, illetve alkalmazni tudsz.

Lélegezz lassan

A légzőgyakorlatok rendkívül hasznosak, a fizikai és mentális állapotra is jó hatással vannak. A megfelelő légzőgyakorlattal nemcsak a feszültséget oldhatod, hanem meditatív állapotba is kerülhetsz. Szakíts napi pár percet arra – például a délutáni alvás időben, a munkahelyen ebédidőben, vagy munkából hazafelé egy parkban megállva -, hogy lelassítsd a légzésed.

Ülj le pár percre, a hátad lehetőség szerint legyen egyenes, húzd ki magad, ugyanakkor ülj lazán és figyeld a légzésed. Lélegezz lassan és mélyen. Amint az átlagos percenkénti 7-8 lélegzetvétel helyett a légzésszám 3-4 lélegzetvételre csökken, érezni fogod, hogy minden erőfeszítés nélkül meg tudsz nyugodni. Ez a gyakorlat az elmédet és a testedet is felfrissíti.

Csinálj rendet

Az elméd tisztántartásának, a mentális felfrissülésnek remek módja, ha rendet raksz magad körül. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Minden nap csinálj valami apróságot. Tegyél rendbe egy polcot, egy fiókot, egy kisebb szekrényt, az íróasztalod, a szerszámosládát, egy kis zugot az otthonodban vagy a munkahelyeden. Ez a nagyon egyszerű gyakorlat nemcsak felfrissít, hanem nagyszerű módja a tudatosságod fejlesztésének is.

Legyen egy miniatűr kerted

A kertészkedés kiváló az éber figyelem és az elmélyedés gyakorlására. Legyen egy kis kert az erkélyen, az ablakpárkányon, de a lakásban lévő szobanövények gondozása, rendezgetése is tökéletes. Egy ici-pici zöld sziget lehetőség arra, hogy kiszakadj néhány percre a napi rutinból, kapcsolódj a természethez, kapcsolódj önmagadhoz. A gyakorlat gyerekekkel együtt is végezhető. Akár a család minden tagjának lehet egy kis saját zöld szigete, amivel bíbelődhet, ahol egyedül lehet, ahol elidőzhet egy kicsit.

Gyönyörködj a naplementében

Amíg gyerekként otthon laktam minden este megnéztem a teraszról vagy a szoba ablakából a naplementét. Felnőttként is tovább vittem ezt a szokást. Van valami különleges, csodálatos a naplementében. Az embert elönti a melegség és a hála érzése, a lemenő napot figyelve. Lelassulnak a gondolatok, minden megszűnik, egyszerűen csak vagy és örülsz az életnek. Ha teheted minden este szánj néhány percet arra, hogy hosszabban megcsodáld a lemenő napot. Fürdőzz a fényében – különösen nyáron. A nyaralás alatt hatványozottan használd ki ezeket a pillanatokat egyedül vagy a családdal együtt.

Feledkezz bele abba, amit csinálsz

Nem számít mit csinálsz éppen, egyszerűen csak próbálj elmélyedni abban, amivel éppen foglalkozol. Ne tégy különbséget a tevékenységeid között! Mindenbe próbálj meg teljesen belefeledkezni, amit csinálsz. Ha így teszel, tapasztalni fogod, hogy ez egy erőteljes gyakorlat.
 
Mélyülj el a munkádban, a gyermekek gondozásában, a gyerekekkel való önfeledt játékban, az alkotásban, a zenehallgatásban, a beszélgetésben, a nyaralásban, a természet megfigyelésében, a gyerekeid szemlélésében. Mélyülj el minden hétköznapi tevékenységben otthon, a munkahelyeden, a játszótéren, a természetben, az utcán – bárhol. Ha igazán elmélyülsz az elméd magától elcsendesedik. Egy idő után képessé válhatsz ennek segítségével tökéletesen összpontosítani.
 
Ha szeretnél jobban elmélyedni a meditációban ajánljuk figyelmedbe a meditációról írt bejegyzésünket, ha pedig a tettek mezejére lépnél, akkor jelentkezz az ősztől induló szülőknek szánt meditációs csoportunkban, ahol beavatunk a meditáció rejtelmeibe, elsajátíthatod a meditáció alapjait és olyan technikákat, gyakorlatokat osztunk meg veled, amelyeket alkalmazhatsz a káoszos mindennapokban is.
 

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!