Tudtad, hogy az agyad hangolható a boldogságra? Mit jelent ez? Bizony azt, hogy a boldogságod nem csak a külső körülményeken, sikereken vagy a szerencsén múlik. Neked is van hatalmad afelett, hogy mit veszel észre, milyen élményekre vagy fogékony és azoknak milyen jelentést tulajdonítasz.

Talán te is ismersz olyan embereket, akiket nehéz kizökkenteni a pozitív életszemléletből. Ők szerencsés természetűek, főleg ha ez erőfeszítés nélkül megy nekik. Aki viszont nem ilyen szerencsés, annak is van esélye a boldogságra, ugyanis a boldogságot tanulni is lehet. A keleti filozófiáknak ezt az állítását a nyugati agykutatók is kezdik tudományos eredményekkel alátámasztani.

Rick Hanson Sírjak vagy nevessek? című könyvében pont erre hívja fel a figyelmet. Azt állítja, hogy az agyunk az evolúció során a veszély elhárítására szakosodott: folyamatosan figyeli, mi romolhat el, így a szervezetünk készen áll a gyors védekezésre. Ez az automatikus veszélyészlelés rendkívül hasznos, ám azzal jár, hogy könnyebben észrevesszed a negatív hatásokat – a fenyegetést és a bizonytalanságot – mint a pozitív ingereket. A jó élmények felett hajlamosabb vagy elsiklani, a kellemetlen tapasztalatokat pedig bevésni.

A boldogsághoz tehát az agyadat újra kell huzalozni. Ez hatalmas feladatnak tűnik, pedig egészen kis odafigyeléssel óriási eredményeket lehet elérni. Rick Hanson olyan egyszerű dolgokat említ, mint például az aznapi kellemes élményeid végiggondolása. Ha mindegyikre pár másodpercig fókuszálsz, az agyadban ezek is nyomot hagynak, új idegpályák keletkeznek. Így a jó élményeid egyre meghatározóbbá válnak, te pedig boldogabb leszel. 

Ezért találtuk ki mi is a júniusi boldogságra hangolót. A harminc napos kihívás minden nap arra ösztönöz, hogy lepd meg magad egy kellemes élménnyel, és jól vésd be azt a jó érzést. Figyeld meg, hogyan programozódik át az agyad egy röpke hónap alatt! Ha emellett még napi 5 – 10 percet meditálsz is, a hatás nem marad el.

A listát úgy állítottuk össze, hogy szülők is, kamaszok is gyakorolni tudják, vagy akár az egész család is részt vehet a kihívásban együtt!

30 napos boldogságra hangoló kihívást itt éred el. Bármikor neki kezdhetsz, hónaptól függetlenül.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!