önzetlenség gyakorlása, meditációs gyakorlat

A feje tetejére állt a világ, nem csoda, ha mi is ingerültek, feszültebbek vagyunk. Épp hozzászoktunk a járvány okozta változásokhoz, kezdtünk egyensúlyba kerülni. Most azonban van egy újabb krízishelyzet. Már megint nem tudhatjuk előre, hogy meddig fog tartani, mire számíthatunk a szomszédságunkban dúló háború kapcsán és hogyan fog hatni az életünkre. Ez egy újabb bizonytalanság, amely könnyedén kibillentett bennünket. Mit tegyünk, hogyan erősítsük magunkat, hogyan legyünk mentálisan edzettek a nehézségekkel szemben? 

Az első három napban (csütörtök, péntek, szombat) csak bambán lestem ki a fejemből, sokkolódva éreztem magam. A sokk első fázisán túljutva elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit lehet tenni. Ez csökkentette a szorongásomat. Először megbeszéltem a gyerekekkel, hogy mi történt a szomszédságunkban. Majd elkezdtem összegyűjteni azokat a dolgokat, amiket elküldhetünk a menekülteknek az ukrán-magyar határhoz. Ebbe bevontam a gyermekeimet is. A napokban együtt fogjuk elvinni a dobozokat a városunkban szervezett gyűjtőhelyre.

De mit tehetünk, ha a segítő, önzetlen cselekedetek mellett is intenzív érzelmi állapotokat élünk meg a háború miatt, illetve erősen érezzük annak ránk nehezedő nyomását? 

Eddig is meditáltam napi rendszerességgel, de most több időt szánok rá. Emellett még egy rendkívül felemelő gyakorlatot is elvégzek naponta kétszer, melynek a neve tonglen vagy bodhicitta.  Ebben a gyakorlatban a szeretet és az együttérzés erősítésén van a hangsúly, mely enyhíti a haragot, a gyűlöletet, és a negatív érzéseket. Végezhetjük csendben, de végezhetjük zenére is. Eleinte 3-4 percig, majd növelhetjük ezt az időtartamot saját érzéseink alapján. A gyakorlat során arra koncentrálunk, hogy belégzés útján nyitott szívünkbe fogadjuk mások szenvedését, majd ezt átformáljuk és kilégzéssel szeretetet és örömöt küldünk azokra az emberekre, akikre gondolunk.

Tanácsos ezt a feladatot először saját magunk irányába elvégezni! Belégzéssel elfogadjuk a problémáinkat, gondjainkat. Vizualizáljuk, ahogyan a problémák megoldódnak és átalakulnak, s így átformáljuk azokat. Ezután képzeljük el, amint boldogság és öröm, fény és bátorság formájában kiáradnak a lélegzetünkkel együtt.

Próbáljátok ki ezt a gyakorlatot ti is akár néhány perc erejéig. Nekem sokat segített az egyensúlyom megőrzésében. Azáltal, hogy mások segítésére koncentrálok, saját érzéseim nem kapnak akkora hangsúlyt. Így jobban érzem magam, s tiszta elmével képes vagyok mások támogatására cselekedetekkel, gondolatokkal.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!