online családi meditáció, meditációs gyakorlat

Gyermek-meditációs csoportokat évek óta vezetünk. A gyermekek természetes, magától kialakuló meditációja a játék, a mozgáson, alkotáson, a festésen, rajzoláson, zenélésen keresztüli önkifejezés. Meditációs csoportjainkban a különböző témák feldolgozását, az elmélyülést mindig is játékon, zenélésen és alkotáson keresztül segítettük elő. A kreatív alkotás, játék és elmélyülés azonban a felnőtteknek is gyógyító, csak őket általában nehezebb ilyen pillanatok részesévé tenni. 

Az online családi meditációt a karantén helyzet szülte. Szerettünk volna a családok életébe pár perc nyugalmat, másfajta kapcsolódási lehetőséget vinni és megtanítani nekik egy olyan technikát, amellyel ezeket a nyugodt perceket saját maguknak is meg tudják teremteni. Az is célunk volt, hogy ebben az izolált helyzetben az ország bármely pontjáról össze tudjanak kapcsolódni családok, és ez alatt a sokaknak stresszes időszak alatt legyen számukra rendszeres támogatás. A műfajról azonban kiderült, hogy önmagában is érvényes.

Az “online” előnye, hogy bárki, bárhonnan, az otthonából, utazást, rohanást és odaérést megspórolva kapcsolódhat, olyanok is találkozhatnak a kibertérben, akik a valós terekben biztos elkerülnék egymást.

A “családi”-nak ennél még több előnye van. Egyrészt a gyermekek meditációja, nyugalma akkor tud igazán fejlődni, ha van hozzá felnőtt támogatás. Ebben az online formában, a mi személyes jelenlétünk helyett a szülők azok, akik meg tudják teremteni a támogató légkört. Másrészt ez a forma a mindennapitól eltérő kapcsolódásra lehetőséget ad. Közös játékot, alkotást, beszélgetéseket inspirál olyan témákban, amelyekről a mindennapokban nem feltétlenül jut időnk gondolkodni. Gyerekek és szülők közös élményeket szerezhetnek és más módokon ismerhetik meg egymást.

Gyermekpszichológusként az a tapasztalatunk, hogy a gyermekek lelki egészsége igen nagy részben a körülöttük lévő felnőttek lelki egészségén múlik. Ezért nagyon szeretnénk az egész családnak segíteni, hogy nyugodtabban, tudatosabban és örömtelibben tudják megélni a hétköznapjaikat és kezelni az élet által elénk gurított nehéz helyzeteket.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!