a meditáció segíti a nyugodt alvást

Alvás és melatonin hiány

Egyre több kamasz és fiatal küzd alvási problémákkal. Az alváshiány a fejlődést nem támogatja, sőt különféle problémákat okoz, mint például a koncentrációs nehézségek, fejfájás, gyakori hangulatingadozás, szorongásos tünetek…
A melatonin az alvás minőségét szabályozó hormon, amit az agyban található tobozmirigy termel.
Sötétben fokozódik a kiválasztása, világosban csökken. Az éjszakai ébrenlét felborítja a melatonin termelés ciklusát, s megzavarja az alvási ciklust is. A koffein tartalmú szerek fogyasztása, a dohányzás hatására csökken a melatoninszint a szervezetünkben.
A gyermekek melatonin szintje éjszakánként mindig magasabb, mint a felnőtteké..
A mobil vagy képernyő által kibocsátott kék fény alacsony melatonin szintet eredményez, ami megnehezítheti az elalvást.
Vannak ételek ( zab, banán, meggy, dió, ananász, árpa), amelyek fokozhatják a melatonin termelését.
Nappal fényben lenni, azaz nem behúzott függöny mellett létezni, elalváskor pedig sötétben, mindez jótékonyan hathat a melatonin kiválasztás ciklikusságára.
 

Meditáljunk – hogy jól aludjunk

Amikor egész napunkat beszéddel, mozgással, gondolkodással töltjük, a nyugalom pillanata igen nagy jelentőséggel fog bírni. Mit lehet tenni? Elalvási rutint kell kialakítani, lehetőleg elalvás előtt már nem tanácsos a net böngészése, és a legjobb, ha képesek vagyunk ellazulni. Ehhez különféle relaxációs technikák, légzésfigyelés és meditáció is kiválóan alkalmas módszer. Fontos, hogy a napi ritmusban legyen olyan tevékenység, amikor ellazulhatunk, kiengedhetjük a gőzt. Ez lehet bármilyen sport, művészet, vagy relaxációs technika. Mi a meditációt választottuk, de a tanulási, elsajátítási fázisba sok mozgásos és kreatív tevékenységet is felkínálunk a résztvevőknek. Ez idő alatt teljesen elengedjük magunkat, s megtanulunk egyszerűen csak lenni. Megnyugszunk, nyugodtabbá válik a lélegzetünk, béke és könnyedség árad szét testünkben, lelkünkben, szellemünkben. Mindezek együttes varázsa lehetővé teszi, hogy az esti elalvás békésebbé és nyugodtabbá váljon.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!