Jung alább olvasható szavai arra ösztönöznek, hogy a klasszikus meséket újra és újra megismertessem a gyerekekkel, családokkal.
 
Manapság a gyerekek egyre kevesebbszer találkoznak a klasszikusnak mondható meseszereplőkkel vagy mese elemekkel, amik pedig sok élethelyzetben komoly segítséget nyújthatnának számukra. 

A mai szuperhősöknek nem kell kiállniuk különböző próbákat, hogy megerősödjenek, ők készen kapják szuperképességeiket. Ebből a gyerekek nem azt tanulják, hogy mindenért meg kell küzdeni, hanem azt, hogy a már meglévő képességek segítségével bármi elérhető.

Jung – a szimbólumterápia nagy mestere – a következőket mondta:

“A civilizált ember egyre kevésbé érti a szimbólumokat. Elveszítettük a kapcsolatot a mítoszokkal és a természettel, így elveszítettük azt a rejtett pszichikus energiát is, ami ebből fakad.”  

Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekeink – és mi magunk is – elővarázsoljuk ezt a rejtett energiát? Kirándulás közben, esetleg a fűre letelepedve meséljünk? Nem feltétlenül. Az nagyon jó, ha sokat vagyunk a szabadban, de ott inkább annak örömét éljük meg! Viszont minden nap lefekvés előtt – legalább a gyermek 10 éves koráig – meséljünk könyvből olvasva vagy fejből!  Benedek Elek, Grimm testvérek, Andersen vagy bármilyen klasszikus mesét. Én nagyon szeretem Boldizsár Ildikó válogatásait, illetve az általa írt meséket is. 

Olyan sokszor dolgoztunk már mesékkel különböző formákban (meseterápia, gyermekpszichodráma, meditáció, stb.), hogy úgy döntöttünk, terápiás tapasztalatainkat felhasználva mi is írunk egy mesét. Az általunk alkotott mese a “Csodafa” címet kapta, és azon dolgozunk, hogy hamarosan olvasható legyen könyv formában is. A foglalkozásainkon mi meséljük el a résztvevőknek, de szeretnénk, ha mindenkihez eljuthatna, ha ti is mesélhetnétek otthon, összebújva a gyerekekkel.

Hiszünk benne – és foglalkozásainkon folyamatosan tapasztaljuk is -, hogy a mesék bölcs életfilozófiája és a mesei varázslat segítségével a gyerekek gyógyítják önmagukat, nagyobb önbizalomra, belső erőre tesznek szert, ráébrednek saját értékességükre, és hinni kezdenek abban, hogy kitartással bármi elérhető. 

Kapcsolodó tartalom:

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!