változás, tudatos élet

Új év új élet? Van-e szükség változtatásra?

Az új év kezdete sokaknak lendületvétel a változáshoz. Minden kultúrában vannak ilyen fordulópontok, ünnepek, amelyek az elmúlt időszak értékelését, lezárását hozzák, és amikor megfogalmazzuk a szándékunkat a következő szakaszra. Ezek az ünnepek általában évi ritmust adnak nekünk, de a természeti népek a Hold és a Nap járásához kötik az ünnepeiket, s így jóval gyakrabban állnak meg és vágnak bele egy új kezdetbe. De a valódi kérdés, hogy akarunk-e, van-e szükségünk változásra?

Gyakran akkor akarunk és tudunk változni, amikor azt érezzük, nincs tovább. Amikor valamit a végsőkig hajtunk, falba ütköztünk. Amikor már annyi otthon a kiabálás, hogy úgy érezzük, nem lehet így élni. Amikor a gyerekünk már tikkel és ráng. Vagy amikor megjelenik egy betegség és el kell gondolkodnunk nemcsak a megfelelő gyógymódon, hanem az üzenetén is. Ezek a rettenetes pillanatok mégis hatalmas fordulópontot hozhatnak az életünkben. Ilyenkor tudjuk azt mondani magunknak, hogy eddig és ne tovább. Ezekből robban ki a szándék és elhivatottság arra, hogy transzformálódjunk. Ilyenkor elengedünk dolgokat és behívjuk az újat. Változtatunk, váltunk. Olyan irányt veszünk, amelytől jobban érezzük magunkat. Mert a valódi változás nem erőlködésből, taposásból fakad, hanem jó érzésekből, elfogadásból, lelki egyensúlyból.

És ezeket bármikor elkedhezdhetjük növelni magunkban. A mi jó érzéseink, boldog pillanataink, egyensúlyunk átragad a gyerekekre, egyensúlyozza őket is. Az elfogadásunk magunk és ő irántuk kihat rájuk, s visszahat ránk.

Tehát mire van szükség a változáshoz? Egy döntésre, hogy meg akarjuk érteni, miben vagyunk. Majd a hitre, hogy a változás a mi kezünkben van, a változás lehetősége belül van. Nem a másikban, nem a külső dolgokban. A belső változás kihat majd. Harmadszor pedig valamire, ami ehhez ad nekünk energiát, felszabadultságot, önbizalmat és szeretet élményt. Ez lehet bármi. A természet, a sport, a művészetek vagy akár a meditáció.

Van-e szükséged változásra? Erre úgy tudsz ráérezni, ha egy pillanatra megállsz.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!