Mi a  meditáció?

A meditáció az elméd lecsendesítésének és a jelenben levésnek a gyakorlata, melynek több szintjével találkozhatsz. Vannak meditációs technikák, amelyek  az elméd hullámainak enyhe lenyugtatására törekszenek, és vannak meditációs technikák, gyakorlatok, amelyek elvezetnek a meditáció mély állapotához, oda, ahol már nincsenek gondolatok. A valódi meditáció a gondolatok megállításának gyakorlata.

Képzelj magad elé egy tavat, a tó fenekén mindenféle szépség van. Ha a tó vize hullámzik, akkor nem látod a fenekén lévő sok szépséget. Csak a hullámokat látod, a felszín teljesen fel van kavarva. A hullámok azok a te gondolataid. A gondolatok akadályozzák a tisztánlátást. Amikor azonban a hullámok lenyugszanak, megszűnnek, a tó békés és tiszta lesz, lelátsz egészen a fenekéig, és megláthatod azt, amit addig nem láttál, nem vettél észre, mert a hullámok miatt láthatatlan maradt számodra.

Persze ezt az állapotot nem könnyű elérni. De nem a gondolatmentesség a cél ami miatt meditálunk. A meditáció célja ugyanis maga a meditáció, a meditáció gyakorlása és annak életünkre gyakorolt pozitív hatása. 

Hogyan kell meditálni?

A meditáció gyakorlásának kezdetén nem a gondolataid megállításán dolgozol, hanem egyszerűen csak elcsendesedsz – hagyod a gondolatokat jönni-menni, és a rendszeres gyakorlással fokozatosan lelassítod őket és megtanulsz elszakadni tőlük. 

A meditáció gyakorlását mindig úgy kezdjük, hogy valamire fókuszálunk pl. fókuszálhatsz a légzésedre, lehet vizualizálni, vagy a zenére is fókuszálni. Tehát először a fókuszt kell erősíteni és a koncentrációs technikádat fejleszteni. Úgy gondolj a figyelmedre, koncentrációdra, mint egy izomra, amit edzened szükséges.

Miért van erre szükség? Azért, mert az erős tudatosság, figyelem és koncentráció az, ami a leghatékonyabban képes a csapongó gondolatokat lelassítani, és az elmét elcsendesíteni, hogy a kívánt nyugalmi állapotot elérhesd. Ahogy a koncentrációs készséged fejlődik egyre könnyebben és egyre hosszabb időre leszel képes meditatív, gondolatmentes állapotban időzni.

Milyen hatása van a meditációnak?

A meditáció az elméd csendjét adja neked, az elméd csendje pedig a tisztánlátást, belső egyensúlyt, belső békét, nyugalmat, a boldogság érzését, pozitív életszemléletet, és a lehetőségek meglátását ajándékozza neked.

A meditáció gyakorlásával csökken a benned lévő stressz, feszültség, egyre tudatosabb leszel, egyre közelebb kerülsz önmagadhoz, jobban láthatod a működésed, a reakcióidat, a piros gombjaidat – letisztul a kép. Más szemlélettel kezded el nézni, látni a világot. A meditáció megteremti annak a lehetőségét, hogy együttérzőbb legyél, kedvesebb legyél másokkal és önmagaddal is, függetlenül attól, hogy mi történik éppen az életedben, vagy a világban. Másképpen kezded el szemlélni a körülötted lévő embereket, szülőként a gyerekeidet –  az ő reakcióikat is jobban megérted, ez lehetőséget ad a kapcsolataid javítására, vagy új, magasabb szintre való emeléséhez.

A meditáció segít abban is, hogy rugalmas maradj, vagy rugalmassabbá válj, képes legyél a változásra, a változtatásra, hiszen a világunkban minden folyamatos mozgásban van.

A meditáció nemcsak az elmédre, a lelkedre, hanem a testedre is jó hatással van. Blokkokat old, megújítja a sejtjeidet, fiatalít, egy igazi energiabomba. Gyakorlásával fittebbnek, frissebbnek, energikusabbnak érezheted magad, erősödik az immunrendszered. Nő a teherbírásod, javul légzésed, a koncentrációs képességed, erősebb lesz a figyelmed, és jótékony hatással lesz a memóriádra is. A meditáció segítségével egészségesebb szokásokat alakíthatsz ki. Tartósabb gyakorlásával azt is tapasztalhatod, hogy kevesebb alvásra lesz szükséged.

Mi kell ahhoz, hogy meditáljak?

Először is elhatározás, belső késztetés. Másodszor fegyelem. Harmadszor következetesség. A meditáció egy folyamatos gyakorlás, jó ha be tudod illeszteni a mindennapjaidba, hiszen jótékony hatásait a rendszeres gyakorlás által fogod megtapasztalni. Szükséged lesz még egy nyugodt, tiszta, csendes helyre, ahol a meditációt gyakorolhatod. 

Mikor meditáljak?

Bármikor, amikor erre időt szeretnél, vagy tudsz szakítani. Természetesen vannak ajánlások. A reggeli és esti meditáció hatásait jobban érezheted. A reggeli meditáció kitisztítja, élénkíti az elmédet és frissíti a testedet, így sokkal tudatosabb, energikusabb, produktívabb és kreatívabb lehetsz a nap folyamán. Az esti meditáció, főleg az elalvás előtti időszakban, lenyugtat, ellazít, könnyebben és jobban alszol tőle, valamint felkészít a következő napra. Alkalmazhatod napközben is fontosabb találkozók, feladatok, dolgozatok, vizsgák előtt.

Hogyan kezdjek neki?

Ha megszületett benned az elhatározás, akkor szívesen segítünk neked abban, hogy elsajátítsd a meditáció alapjait, megismerhess olyan technikákat, amelyek segítik, fejlesztik a meditációdat. Mindenképpen érdemes az elején olyan emberektől tanulni, akik jártassak a meditációban, a meditációs technikákban, több éve meditálnak és ezt a tudást át tudják adni részedre. Meditációs tanáraink nagy tapasztalattal rendelkeznek a meditáció, mindfullness területén és mindezt  gyermekpszichológusként a pszichológiai ismeretükkel, tudásukkal is kiegészítik. Meditációs kurzusaink korosztályonként lettek felépítve, így minden csoport –  gyerekek, kamaszok, szülők, pedagógusok olyan struktúrában tanulhatják a meditációt, ami számukra a legideálisabb, és az adott életszakaszban, élethelyzetben a leghatékonyabb. 

Ha érdekel a meditáció és szeretnéd gyakorolni, akkor kattints az alábbi gombra.

Menü

Kövess minket

Elérhetőségeink

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!