Gyermeki látásmód

gyermeki látásmód, vannak még csodák

Vannak még csodák…

Bizonyára mindenki látott már pici gyermeket rácsodálkozni a földön sétáló bogarakra, elröppenő pillangóra, kukásautóra, ereszekről csepegő vízcsöppekre és megannyi mindenre. Friss szemmel tekintenek a világra, nem címkézik azt, nem minősítik – egész egyszerűen csak megfigyelik. A gyermeki látásmód képes minden apró dolognak, élménynek csodával teli töltetet adni. A felnőtt látásmódnak ez a rácsodálkozás egyre kevésbé része.

Mégis amikor elutazunk valahova, vagy látunk valamilyen szokatlan, ám számunkra szépséges dolgot, rácsodálkozunk és megörülünk neki. Ilyenkor újra képesek vagyunk megélni a gyermeki látásmód örömeit. Ez egy hátat bizsergető, nagyon kellemes “ÁÓÓÓ!”-élmény. Ha megfigyeljük a gyermekeinket rajzolás, homokozás vagy bármilyen elmélyült játék közben, láthatjuk amint belemerülnek a tevékenységbe. Ilyenkor épp valódi “cselekvő meditációt” végeznek: csak arra a dologra fókuszálnak, amiben éppen vannak – szinte nem is hallják, ha szólunk hozzájuk – élvezik a jelen pillanatot. A rácsodálkozást, a pillanat örömét és megélését mindannyian újratanulhatjuk a mindennapjainkban. Ezt a fajta újratanulást segíti a relaxáció, a légzésfigyelés és a meditáció elsajátítása.

Heltai Jenő versben fogalmazta meg az örök gyermeki lét szépségét. Én már nagyon sokszor elolvastam és ajánlom mindenki másnak is:

Heltai Jenő: Marianne emlékkönyvébe

Akit az istenek szeretnek,

Örökre meghagyják gyereknek,

Bizakodónak, nevetőnek,

Az élet útja annak puha szőnyeg,

Útravalója sugaras derű,

Mely ólmot színarannyá aranyoz,

Széppé a rútat, jóvá ami rossz

És nagyszerűvé azt, mi egyszerű,

Újjá az ócskát, tengerré a tócsát.

A világ annak micsoda?

Mindennap millió új csoda,

Sok tarka álom és kevés valóság.

Tündérek és mesék víg birodalma,

Amelyben győz a jó, kárt vall a gaz, hamis,

Amelyben minden alma aranyalma

És az marad befőtt korában is,

Játék az élet, élet csak a játék

S élet, halál egyformán szép ajándék.

Maradj gyerek te is hát kis leányom,

Mosolygó lelkű, üde, friss,

Maradj gyerek, szívből kívánom,

Még nagymama korodban is.

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!