Böjtöljek vagy ne böjtöljek?

meditáció, tudatos böjt

A világon különböző időben böjtölnek az emberek hitük szerint, s számtalan okból teszik. A földkerekségen megszámlálhatatlan féle böjt létezik. Biztosan ti is próbáltátok már valamelyiket. Önmagad kipróbálása, egy kihívás is lehet a böjt. Böjtölni nem csak az étkezéssel lehet. Lehet böjtölni a szájjal, a szemmel, a füllel, a kézzel és a lábbal is.

Te melyikkel kezdenéd?

Mentális-szellemi gyakorlás céljából böjtölhetünk a szánkkal, azaz a beszéddel. Hallgassunk, maradjunk minél többet csendben, reagálás nélkül. Közben figyeljük meg, hogy milyen érzések vannak bennünk. Ez segít a belső, lelki folyamatainkra hangolódni és meghallani saját hangunkat. Ha sikerül magunkra hangolódni, akkor talán könnyebb lesz önazonos döntéseket hozni, s ezáltal örömtelibb életet élni.

Böjtölhetünk a szemünnkel is. Itt arra gondolok, hogy nem lógunk a neten, nem nézünk a netflixen hajnalig sorozatokat. Kimehetünk a természetbe és megfigyelhetjük a rügyező vagy már virágzó fákat. Gyönyörködjünk a napban, a holdban, kémleljük a felhőket, nézzük az esőt, ahogy megitatja a földet.

A fülünkkel úgy böjtölhetünk, hogy nem hallgatjuk az autóban folyamatosan a rádiót szűrés nélkül. Ha megfigyeljük, sajnos mindenhol szól a rádió, az éttermekben, a fodrásznál, a boltokban. Annak örülhetünk, ha igényes zene szól a fent említett helyeken. Azt tudtátok, hogy az élő zene illetve a klasszikus zene csodákat tesz a lelkünkkel, az immunrendszerünkkel?

A “ fülböjt” lehet az is, hogy nem hallgatjuk meg a szomszéd vagy kollegina pletykáit, hanem gyorsan odébbállunk. Figyeljünk hát, hogy mit engedünk be a fülünkön keresztül!

Hogyan böjtöljünk a kezünkkel? Rakjunk rendet, tisztítsuk a környezetünket, tegyünk másokkal jót. Szedjük össze azokat a holmikat, amiket rászorulóknak odaadhatunk.

A lábunkkal úgy böjtölhetünk az én olvasatomban, hogy a számunkra kijelölt utat járjuk. Vannak akik zarándoklaton vesznek részt vallási vagy egyéb célból. Habár jó érzés eljutni a kijelölt szent helyre, mégis a zarándoklat alatt átélt élmények, belső utazás, ami tisztítja a testet, lelket, szellemet egyaránt. Barangoljunk kicsit egyedül a természetben vagy legyünk otthon egyedül, mert a választott magány csendje segít megtalálni az saját ösvényünket.

© 2023 Családi meditáció - Minden jog fenntartva!